De la situació derivada de la pandèmia de la Covid-19 se n’han derivat múltiples conseqüències, una d’elles han estat les festes majors d’arreu del país. La de la capital, no m’ha sigut l’excepció.
Les Festes de la Mercè 2020 semblava que no se celebrarien de cap manera, però la voluntat del consistori municipal va ser tirar endavant malgrat les adversitats i, alhora, de tenir en compte les ganes de sortir dels barcelonins i, si més no, dels que participen en colles o entitats vinculades a l’arrel i la cultura popular.
Amb aquesta intenció el Moll de la Fusta es va convertir en el centre neuràlgic de la festa, en un recinte tancat i amb accés limitat s’hi van celebrar mostres de gegants, diables, i també el clàssic Concurs de Colles Sardanistes que cada any se celebra al Pla de la Catedral es va traslladar vora el mar.
La Federació de Colles Sardanistes de Barcelona va organitzar el 70è Concurs de Colles Sardanistes seguint les normatives acordades amb l’Ajuntament i amb la supervisió del protocol per part del PROCICAT.
L’accés de les colles estava limitat, els dansaires només es podien treure la mascareta a la sardana de lluïment, l’accés de públic era restringit, les colles no es movien del ser número…entre d’altres.
El Grup Sardanista Maig va aconseguir reunir prou dansaires per treure les quatre colles que sortien la temporada 2019: Xamosa als alevins, Maig als juvenils, Xàldiga als grans i Dansaires de Maig als veterans.
La Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona va ser la formació encarregada de la part musical, també com a cobla municipal. Va interpretar “Nits d’estiu a Sant Llorenç” d’Alfred Abad i “Ara saltarem” de Josep Capell.
Pel que fa als resultats als alevins la Xamosa competia en solitari. Als grans, 4r lloc de la Xàldiga i 6è per la Maig, d’un total de vuit colles. Als veterans la Dansaires de Maig s’emportà el 4rt lloc dels 5 possibles. La revessa va ser resolta per la Maig.
Quant a l'autor