El divendres 1 de novembre de 2019 es va celebrar a la Plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba (Plaça del Lleó) el 79è concurs de colles sardanistes de Girona organitzat pel GEiEG.
L’acte era vàlid per la 3a i última jornada del Campionat de Catalunya Veterà, tant pels Grup A i B. Al Grup B hi competia la Colla Dansaires de Maig. A la categoria de grans lliures s’hi va presentar la colla Xàldiga.
La Cobla Ciutat de Girona va ser l’encarregada de la part musical, en primer lloc fou el galop d’entrada per presentar les 33 colles d’arreu del país. La primera sardana, “Amunt i Crits” de Bartomeu Vallmajó, i la tercera, “Sa Pauma” de Josep Coll Ferrando, van ser ballades per les colles lliures i pel comarcal de Girona. La colla Xàldiga va anar de menys a més ja que a la primera va obtenir el 4rt lloc i a la segona el 2n d’un total de 9 colles. Cal destacar que competia contra bona part de les millors colles dels últims anys, destacant la presència de Mans Amigues, Tarragona Dansa, Mirant al Cel o la Conti 2000. A més, la majoria d’aquestes colles, inclosa la Xàldiga, han plegat del Campionat de Catalunya els darrers anys però sembla que ningú es pregunta perquè no hi són. La nostra colla gran s’hi va presentar amb 7 parelles, fet pel qual va poder fer rotacions en les alineacions i sobretot van gaudir del concurs ja que es va classificar en 1r lloc dels grans lliures.
Pel que fa a la segona sardana de lluïment, “Al capdavall del Pont Vell” de Josep Cassú i la quarta, “Caldes, aplec d’or” de Lluís Albert, van ser puntuables per les colles veteranes del Bàsic. La nostra anella, la Dansaires de Maig, va classificar-se en 3r lloc i 3r empatat respectivament tot i que va ballar amb 5 parelles.
A la classificació final obté el 8è lloc de Catalunya empatada amb Sempre Laietans. La colla campiona veterana va ser la Sabadell, des d’aquí els felicitem pel triomf aconseguit.
La sardana revessa va ser resolta correctament per la colla Xàldiga, però ha estat impugnada, entre d’altres, per la colla Dansaires de Maig. Per tant, no computarà a la classificació de Revesses per colla.
La sardana de germanor va ser una estrena del mestre Josep Cassú, “100 anys del GEiEG”. Va cloure l’acte la interpretació de “La Santa espina” d’Enric Morera.
Un cop acabat el concurs els veterans van fer el dinar de germanor i els grans es van quedar a dormir a la ciutat per passar les festes de Sant Narcís plegats.
Quant a l'autor